Сеоски туризам

Сеоски туризам

Подручје општине Књажевац се простире у живописним долинама река Сврљишки, Трговишки, и Бели Тимок, на брежуљкастим падинама Тресибабе и Тупижнице, и на привлачним подручјима северног дела Старе Планине.

Разноврстан рељеф, од питомих долина до подножја највишег врха Србије (изузимајући АП Косово и Метохија) - Миџора (2169 м), умерено-континентална клима, термални извори, брзи планински потоци и речице, шумски комплекси који се смењују са воћњацима, виноградима и ораницама, разноврстан биљни и животињски свет, чине ово подручје изузетно атрактивним за сеоски туризам.

Уколико се одлучите за боравак у неком од села на обронцима Старе планине (Црни Врх, Ћуштица, Балта Бериловац) имаћете прилику да уживате у бескрајним шетњама кроз нетакнуту природу, да планинарите, да берете лековито биље. А на крају дана, када се уморни вратите, љубазне домаћице ће Вас понудити локалним специјалитетом – белмужом, сиром, топлом погачом и другим традиционалним јелима домаће кухиње.

Ако је за Вас планинарење исувише смело, упутите се према Горњој и Доњој Каменици где можете видети цркву Пресвете Богородице из XIV века, и манастир Свете Тројице из XV века.

Разлог више да посетите ова планинска села је и постојање старе воденице поточаре у Балта Бериловцу, као и одржавање манифестације ‚‚Молитва под Миџором'', где се уз спортске игре и такмичења одржава и надметање мештана Старе планине у припремању старинских јела.

У селу Градиште окружено литицама и шумама, на самој речици, сместило се домаћинство Бранета Вељковића. У дворишту је рибњак са пастрмком и мала хидро-централа са браном, тако да посетиоци могу уживати у језерцету. На имању је и уређена пешачка стаза, која кроз шуму води до старе воденице. Домаћин ће госте радо послужити специјалитетима од свеже рибе, али и организовати шетње по околини, лов, сакупљање шумских плодова и лековитог биља, пецање.

Љубитељима питомијег окружења препоручујемо села у долинама река: Ргоште, Равну, Потркање.

Села у долинама Тимока карактерише неописива лепота, где се преплићу етно мотиви и традиција са касноримским ископинама и споменицима. Оно што ће Вас додатно привући су изврсна вина Књажевачког виногорја која су више пута награђивана.

Село Равна се налази на путу Књажевац–Зајечар, и од самог града Књажевца удаљена је 9,5 км. У атару села Равне налази се археолошко налазиште Timacum Minus, које представља римску насеобину чији темељи датирају из I века наше ере. Сматра се да је овде у почетку био војнички логор римских легионара, који је касније у III и IV веку прерастао у тврђаву са кулама.

На основу извађених стела из темеља у Архео–етно парку у Равни сачињена је драгоцена лапидаријска збирка етно–споменика (у школи у Равни ), који говоре о Латинима, житељима ове насеобине. У току систематских истраживања у периоду од 1975. до 1990.године, пронађено је на десетине римских споменика–жртвеника, царских почасних натписа, надгробних стела и других бројних примерака античке бронзане и мермерне скулптуре, рељефа идругих предмета високе уметничке и занатске вредности. Архео–етно парк у Равни се састоји од већ поменутог лапидаријума, старе сеоске школе и куће у традиционалном стилу, у чијем се подруму налази поставка музеја винарства.

Ако сте заљубљеник у Антику и добра вина Равна је право место за Вас.

На само неколико километара од села Ргоште и Подвиса налази се спортско–рекреациони центар "Бањица" , који добија воду из термалног изворишта Ргошка бањица. Изолован од града, окружен зеленилом, право је место како за ватрене пливаче, који могу пливати у олимпијском базену размера 25 x 50 м, тако и за децу која ће уживати у тзв. брчкалишту – малом базену са највећом дубином од 50цм. Ово ће бити прави одмор за људе жељне мира и спокоја далеко од градске гужве.

У нашим селима бићете дочекани као пријатељ, а на дохват руке ће Вам бити здрава домаћа храна, незагађена природа, чист ваздух и још много тога што ће Вас подсетити на детињство, заборављена јела, цвркут птица, буђење уз кукурикање певаца.

logo.png
ОПШТИНА КЊАЖЕВАЦ
Милоша Обилића 1, Књажевац 19350, Србија
+381 (19) 732 730, 733 119
soknjazevac@mts.rs
© Општина Књажевац {2021}

Search