ОШ "Вук Караџић", Књажевац


Седамдесетих година прошлога века у "нашој малој Венецији" родила се још једна основна школа - Основна школа број два, како је било њено прво, привремено име. Давне 1973. године школа добија ново име, Тимочки партизани, по чувеном Тимочко-заглавском партизанском одреду. У новије време, од 2003. године,  школа носи име  великана наше писмености, културе и књижевности -  Вук Караџић.
       У годинама које су уследиле у школи се стално повећава број ученика, а највећи број ученика које је школа имала је 1470, школске 1992/93. године. Тих година почиње са радом ђачка задруга, ђачка кухиња, гради се модерна трпезарија, оснива се библиотека, едукативна учионица, медијатека, зубна ординација. Почиње да излази и школски часопис - Свитања, који и данас живи, а годинама излази и часопис на немачко-енглеском језику Happy Paper-Glückliche Zeitung.  
        Школа је у новије време уз подршку локалне самоуправе и учешћем у разним  пројектима комплетно реновирана. Реновирана је фасада, постављена је нова столарија, реконструсане су капије и школска ограда. Учионице су модерно уређене, опремљене новим намештајем, савременим наставним средствима, компијутерима и интернетом. Реконструисана је фислултурна сала, справаоница, свлачионице, тоалети, туш кабине, канцеларија. Реновирани су сви тоалети у школи, опремљени савременом саниратном опремом и топлом водом. Реконструисана је водоводна и канализациона мрежа, расвета у школи и у дворишту. Уређено је школско двориште и парк, учионица на отвореном и игралишта.
Својим професионалним, одговорним радом и ентузијазмом наставници и ученици постижу запажене резултате и успехе у наставним и ванансатвним активностима, на бројним школским, општинским, окружним, републичким и међународним такмичењима, смотрама, и конкурсима. Сваке године преко 10% ученика учествује на републичким такмичењима и постиже запажене резултате. На завршном испиту, годинама уназад, ученици ове школе постижу најбоље резултате у граду и међу најбољима су у округу. Школа је препознатљива по реализацији великог броја пројеката и једна је од првих школа у Србији у којој се реализује међународни пројекат Образовање за права детета.
Квалитетан рад, изузетни успеси, реализација великог броја пројеката допринели су да је школа 2016. године добила Мајску награду града, а 2017. године школа је добила  највише признање министарства просвете - Светосавску награду.
 
ОШ “Вук Караџић“
Адреса: Омладинска 3, 19350 Књажевац
Тел/факс: 019/3731324 (директор)
                019/3732606 (секретар)
Директор: Драгана Љубисављевић
Mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Sajt: osvukknjazevac.edu.rs


ОШ "Димитрије Тодоровић - Каплар", КњажевацПрви подаци о школи датирају из 1835.године. Године 1955. спајањем две основне школе настаје једна под називом "Димитрије Тодоровић - Каплар". То име школа носи и данас. Поред матичне школе у Књажевцу, издвојена одељења школе налазе се у Вини, Штипини, Валевцу и Балановцу.

У школској 2020/2021 години школу похађа 720 ученика. Специфичност школе су и одељења деце са посебним потребама са којима ради стручно особље које помаже деци да се што боље интегришу у друштвену средину. Школа има укупно 98 запослених од чега 55 наставника и учитеља 2 стручна сарадника и једног библиотекара и остали део чини помоћно техничко особље. У састав школе ,поред библиотеке,ђачке кухиње је и професинална и недавно реновирана спортска хала са капацитетом од 500 места на трибинама. ОШ Д.Т. Каплар једна је од ретких школа која је у програм редовне уврстила и корективну гимнастику што подразумева отклањање деформитета кичменог стуба код млађих ученика уколико постоји, или превентивно деловање прописаним вежбама и спречавање ове појаве. На овом пољу школа има тесну сарадњу са Спортским Савезом Књажевац где се врше мерења кичменог стуба деце најсавременијим методама и у вези са тим прописују потребне вежбе које даље наставници физичког васпитања примењују на часовима корективне гимнастике.

Ученици ОШ Д.Т.Каплар сваке године имају доста успеха на такмичењима из већине предмета у виду освојених прва три места на републичком нивоу или у виду пласмана на републички ниво. Ови успеси су редовни из математике, историје, хемије, српског језика, информатике, физичког васпитања, страних језика и Технике и технологије. Поред такмичења из предмета редовне наставе, ученици ове школе су се показали као успешни такмичари кроз драмску , литерарну, ликовну,биолошку,новинарску и луткарску секцију и својим представама и радовима сваке године забележе једно од прва три места на манифестацијама у Лесковцу,Вршцу,Алексинцу и Бачкој Тополи.

ОШ Д.Т. Каплар је учесник у бројним пројектима како на нивоу државе тако и на међународном нивоу. Наиме , школа је дугогодишњи учесник у пројектима организације Еко Школа на нивоу Републике Србије и вишегодишњи носилац Еко заставе. ОШ Д. Т. Каплар је и учесник бројних пројеката и активности са Екуменском Хуманитарном Организацијом (ЕХО) што умногоме помаже при инклузији ученика из депривираних група националних мањина (Ромска популација). Поред сарадње са овим оганизацијама , школа сарађује и са Центром за Права Дететета Ужице и Центром за Креативни Развој Књажевац кроз пројекат под називом “Образовање за права детета”(ОПД). Школа је такође партиципира у Еразмус плус КА229 пројектима који подразумевају ближу сарадњу европских школа кроз побољшање образовних услова у оквиру једне теме пројекта. Сарадња се одвија кроз онлајн радионице , кроз мобилности ученика и наставника у виду путовања и посета партнерских школа из различитих европских држава. Тренутно ученици и наставници ОШ Д.Т.Каплар сарађују са школама из Шпаније ,Италије, Летоније,Бугарске,Румуније ,Чешке,Пољске,Турске,Хрватске,Португалије,Естоније и Велике Британије.
Школа је учесник Е-Twinning пројеката са више европских земаља и носилац E-twinning ознаке. Иначе E Twinning је платформа која подразумева онлајн сарадњу школа на европском и светском нивоу.

ОШ "Димитрије Тодоровић - Каплар", Књажевац
Адреса:  Лоле Рибара бр. 12, 19350 Књажевац
Телефон: 019/731-004; 731-431
Фаx: 019/731-604
Директор: Милан Ђорђевић
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


ОШ "Дубрава" Књажевац


    Основна школа „Дубрава“ је најмлађа и трећа по реду градска школа основана решењем СО Књажевац 24. августа 1993. године. Школи припадају осморазредна издвојена одељења у Кални ( некадашња школа„Властимир Николић Мирко Мали“, ) и Минићеву (некадашња школа„Владимир Живковић Витко“ ) и два комбинована одељења млађих разреда у Горњем и Доњем Зуничу.  
    У установи је запослено укупно 80-оро људи од којих  је у настави 53 док је преосталих 27-оро ангажовано на осталим пословима и задацима и заједно са наставним особљем доприносе остваривању образовног плана и програма и функционисању школе као целине.
    У школској 2020/21 години уписано је укупно 382 ученика у 28 одељења, од првог до осмог разреда.У издвојеним одељењима у Кални,Горњем и Доњем Зуничу реализује се и припремни предшколски програм.
Школа има све предуслове за квалитетно извођење наставе и реализацију васпитно образовног програма.Све учионице су опремљене савременим наставним средствима,лцд телевизорима,бим пројекторима,рачунарима,белим и '' смарт'' таблама а од прошле школске године замењени су подови и столарија.Покривеност интернет мреже је на завидном нивоу а инсталирање бежичне локалне рачунарске мреже у оквиру пројекта'' Развој информационо –комуникационе инфраструктуре у установама образовања,науке и културе-повезане школе-фаза 2'' омогућила је увођење електронског дневника.
Издваја се и по плански уређеном дворишту које обилује зеленилом и богатом вегетацијом различитих садница дрвећа али и ниског растиња,цветница и украсних жбунова.Летња учионица у средишту зелене оазе пружа могућност наставе на отвореном а клупице направљене радом и ангажовањем запослених на одржавању хигијене увек су пуне деце која воле да проводе време у дворишту,у паузи између часова и између смена.Омиљено место ученицима али и запосленима је фонтана која се простире читавом десном страном од уласка у школско двориште на коју је ова образовна установа посебно поносна.Целокупним амбијентом шаље се порука о важности екологије и утиче на свест ученика о очувању здраве животне средине, од првог дана поласка у школу.Од нове школске године направљен је и посебан економски улаз у двориште намењен теретним и доставним возилима( одвожење смећа,довожење огрева ,ужине)чиме је постојећи
'' главни'' улаз остао искључиво у функцији уласка ученика и запослених.
Оно што одликује ову установу су и модерни спортски терени и теретана на отвореном,са прилазним стазама, који су значајни сегмент не само ученицима већ и становницима насеља '' Дубрава '' по коме је школа и добила назив,који имају прилику за бављење спортом и рекреацију у слободно време. За оне најмлађе у школи постоје садржаји као што су клацкалице и љуљашке.
Безбедност ученика је императив свих запослених у школи и из тог разлога врши се редовна провера и испитивање свих реквизита и елемената са којима ученици долазе у контакт али исто тако и не мање важних вентила на котловима и громобранске инсталације. Школа је опремљења и видео надзором који постоји још од 2009. године и инстарилан је у матичној и школи у Минићеву. Осавремењиван је у више наврата и дометом камера покривени су сви делови школског дворишта и унутрашњости школске зграде.
    Школа перманентно прати трендове у настави и наставним средствима што се огледа и у сталном стручном усавршавању наставника а о њиховим квалитетима и стручности говоре у прилог и успеси ученика на такмичењима и смотрама.


ОШ "Дубрава" Књажевац
Адреса:  Ивана Милутиновића б.б, 19350 Књажевац
Телефон: 019/738-183; 739-606
Директор: Славимир Илић
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


ОШ “Младост“ Књажевац


Основна школа „Младост“ је школа која ужива углед и традицију дугу скоро осам деценија. Почетак рада на образовању у овој школи датира из 1945. године, када је радила у оквиру Државног дома за пријем и заштиту деце ратне сирочади. Овај дом 1948. године прераста у Дом за васпитање деце и омладине, а касније се преименује у Завод за васпитање деце и омладине. Школа све време ради у саставу ове институције. Похађају је искључиво деца са проблемима у понашању из целе Србије, а на основу упута надлежних Центара за социјални рад.
Као посебна установа, школа је издвојена из састава Завода после 50 година постојања. Одлуком Владе Републике Србије из 1995. године формирана је ОШ „Младост“ као посебна основна школа. Најпре се у школи примењивао наставни план и програм огледа за ученике са поремећајима у понашању, који је имао за циљ ресоцијализацију ученика у нормалне токове живота. Касније, 2009. године, школа добија статус редовне основне школе и почиње са уписивањем деце и са територије Општине Књажевац. Тиме запослени у школи, као и ученици, постају богатији за једно искуство више, а наш лепи град за још једну редовну школу.
Узимањем учешћа у првом циклусу имплементације пројекта „Друга шанса“школа од 2011. године, успешно реализује најпре огледни, а данас и редовни програм Функционалног основног образовања одраслих. У процес Функционалног основног образовања одраслих могу да се укључе сва лица која су старија од 15 година, а која немају завршену редовну основну школу, како би на брз и занимљив начин завршила свој циклус образовања. Остварује се организовањем наставе у три циклуса, при чему је први циклус еквивалентан са прва четири разреда редовног основног образовања, други циклус одговара петом и шестом и трећи циклус седмом и осмом разреду редовног основног образовања.
У школи данас ради стручан кадар, оспособљен за пружање квалитетног образовања и васпитања у оквиру два различита програма – редовног програма основног образовања и програма основног образовања одраслих.

Основна школа“Младост“
Боре Станковића 60
019/731-620, факс 735-988
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
https://www.osmladost.edu.rs/

Директор: Бојан Ристић

logo.png
ОПШТИНА КЊАЖЕВАЦ
Милоша Обилића 1, Књажевац 19350, Србија
+381 (19) 732 730, 733 119
soknjazevac@mts.rs
© Општина Књажевац {2021}

Search