Регионални центар за стручно усавршавање

Улогу координатора едукације запослених у образовању имају регионални центри за професионални развој запослених у образовању. Законом о основама система образовања и васпитања предвиђено је да јединица регионалне аутономије, односно јединица локалне самоуправе, може самостално или у сарадњи са другим јединицама локалне самоуправе да оснује центар за стручно усавршавање. У остваривању својих делатности центар је дужан да поштује опште принципе  и циљеве образовања и васпитања који су дефинисани у споменутом закону.

Регионални центри за професионални развој запослених у образовању успостављени су кроз пројекат Стручног усавршавања образовног кадра (Professional Development Project – PDP), захваљујући меморандуму о разумевању, потписаном 24. јула 2003. између влада Швајцарске – Агенције за развој и сарадњу (SDC) и Републике Србије – Министарства просвете. Регионални центри за професионални развој запослених у образовању до сада су основани и у : Нишу, Чачку, Ужицу, Кикинди, Крушевцу, Шапцу, Лесковцу, Крагујевцу, Кањижи, Смедереву и Новом Пазару.

Настанак и сврха Центра за стручно усавршавање

РЦСУ Књажевац  је настао на основу Закона о основама система образовања и васпитања, а из потребе да се унапреди квалитет образовања, због ефикасности, економичности, децентрализације и реформских процеса у образовању ради усаглашавања са европским стандардима. Ова институција из области образовања, основана од стране општине Књажевац, трудиће се да оствари водећу улогу на регионалном нивоу из подручја образовања и усавршавања просветних радника. Сврха отварања РЦСУ Књажевац  јесте да у складу са регионалним потребама и стратегијом развоја образовања на националном нивоу, организује семинаре за просветне раднике у њиховом месту рада или непосредној близини и тиме омогући значајно смањење трошкова стручног усавршавања. Он је такође и место где се врши вредновање и праћење квалитета стручног усавршавања, као и место окупљања и размене професионалних искустава. РЦСУ Књажевац је најмлађи Центар такве врсте у Србији. Почео је са радом априла 2013. године. Локална самоуправа је препознала да је улагање у образовање, улагање у будућност. Центар је од свог постојања до данас организовао и реализовао семинаре кроз које је прошло више стотина просветних радника, како из Књажевца, тако и из региона. Због адаптације простора који је намењен за коришћење Регионалном центру семинари су се одржавали у књажевачким основним школама. Центар од октобра 2013. године своје програмске активности реализује у својим просторијама.

Циљеви Центра

    Побољшање квалитета образовања
    Примена и спровођење стратегије у складу са стратегијом коју је развио Центар за професионални развој Београд.
    Припрема и реализација годишњих програма стручног усавршавања у регији, уз сарадњу са Школском управом и осаталим Центрима за стручно усавршавање.

Активности Центра

    Снимање и анализа потреба за стручним усавршавањем запослених у образовању;
    Планирање обуке и других видова стручног усавршавања;
    Помоћ при креирању нових програма стручног усавршавања;
    Праћење примене различитих облика стручног усавршавања;
    Сарадња са Заводом / Центром за професионални развој;
    Сарадња са локалном заједницом;
    Сарадња са Министарством просвете / Школском управом;
    Сарадња са образовно-васпитним установама;
    Формирање и одржавање базе података;
    Анализа понуде програма стручног усавршавања;
    Организовање семинара и других облика стручног усавршавања;

Оснивање и рад Центара једним делом финансира швајцарска Агенција за развој и сарадњу, а једним делом локална самоуправа.

Регионални центар за стручно усавршавање

Јове Курсуле 1
19350 Књажевац

Тел. +381 19 731 920
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
www.rcsuknj.com
Директор Дејан Томић

logo.png
ОПШТИНА КЊАЖЕВАЦ
Милоша Обилића 1, Књажевац 19350, Србија
+381 (19) 732 730, 733 119
soknjazevac@mts.rs
© Општина Књажевац {2021}

Search