Народна библиотека „Његош“ најстарија је установа културе књажевачког краја. Историја библиотека у Књажевцу почиње са оснивањем Читалишта 1960. године.
Данас, Библиотека остварује своју културну и друштвену мисију бавећи се стандардним библиотечко-информационим пословима, организовањем и реализацијом културно-образовних програма и прикупљањем, обрадом, чувањем и промовисањем грађе и знања о завичају.
У градској библиотеци и огранцима у Кални и Минићеву, књажевачка библиотека располаже фондом од око 68.000 књига из свих области људског знања и стваралаштва. Пратећи потребе и интересовања корисника, набавља 2.500–3.000 књига годишње.
Фонд садржи књиге за децу и младе (око 15% фонда), белетристику, стручну и научнопопуларну литературу (око 22% фонда), референсну збирку (око 800 наслова), збирку књига објављених до 1945. (2.550 наслова) и Завичајну збирку (1.500 књига). Библиотека има близу 1.500 наслова на страним језицима – немачком, енглеском, француском, руском, бугарском... Грађа Завичајне збирке, референсне збирке и збирке књига објављених до 1945. користи се у читаоници. Остали део фонда у слободном је приступу, смештен по систему УДК. Пуноправни члан библиотечко-информационог система COBISS.RS Библиотека је постала 2004. Локална електронска база садржи податке о читавом фонду књига и већини наслова периодике и има близу 55.000 записа (https://plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/search/simple?db=nbknj). У сегмент Позајмица Библиотека се укључила у јануару 2009.  Библиотека има око 3.000 чланова, старости од 2 до 90 година, и пружа у просеку 400 библиотечко-информационих услуга дневно. Актуелне вести и информације доступне су корисницима путем интернета и 20 наслова дневне и друге штампе. Број коришћења библиотечко-информационе грађе и услуга је око 40.000 годишње.
Неговање културе читања, подстицање културног стваралаштва и јачање свести о значају учења и интелектуалног напредовања и усавршавања важни су задаци Библиотеке. Сваке године она организује више од 20 промоција књига и сусрета са ауторима из различитих области стваралаштва, реализује 12 едукативних програма, тј. око 200 сусрета око 1.300 деце и младих од 6 до 19 година, у читаоницама се одржи око 30 школских часова (http://www.biblio-knjazevac.org/programi-za-decu-i-mlade), а у оквиру програма Књига на путу до корисника и Читалиште библиотечке услуге пружају се старијим суграђанима (http://www.biblio-knjazevac.org/knjiga-na-putu-do-korisnika). Од 1992. Библиотека организује Светосавски књижевни конкурс (http://www.biblio-knjazevac.org/svetosavski-knjizevni-konkurs), од 2016. Манифестацију дечјег стваралаштва Чаробне полице Биби Сликовчице. Број посета културно-образовним програмима је око 9.000 годишње.
Манифестацију дечјег стваралаштва Чаробне полице Биби Сликовчице Библиотека је покренула у циљу подстицања, подршке и промовисања културног стваралаштва деце и младих, њиховог укључивања у културни живот локалне заједнице и остваривања њихових права на културу. У Бибиним креативним атељеима и пред публиком основци и средњошколци имају прилику да покажу таленат, усаврше уметнички израз и представе се као активни ствараоци културних садржаја. У едукативним и креативним програмима Манифестације сваке године учествује око 150 деце и младих. Завршне свечаности окупљају све учеснике, госте – писце за децу и друге ствараоце, покровитеље и пријатеље Манифестације, бројну публику. Учесници Бибиних креативних атељеа представљају се на изложби ликовних радова, премијери позоришне представе, наступу награђених аутора литерарних радова, промоцији књиге Чаробне полице Биби Сликовчице. Најзначајнија награда Манифестације, Књажевачко златно руно“, додељује се афирмисаном аутору, за допринос стваралаштву за децу и разиграном детињству.
Током реализације културно-образовних програма настају и публикације у издању Библиотеке, и то у пет едиција: Светосавски књижевни конкурс, Чаробне полице Биби Сликовчице, Мачке перу веш, Књажевачко златно руно и Бибине пустоловине. (http://www.biblio-knjazevac.org/izdavastvo)
Ради очувања и промовисања локално културног наслеђа и ширења знања о завичају, Библиотека води Завичајну збирку, формира Дигиталну завичајну збирку, организује културно-образовне програме – јавне часове, промоције књига, тематске изложбе, едукативне програме попут Завичајног појмовника (http://pojmovnik.biblio-knjazevac.org/), подстиче научноистраживачки рад, издавач је завичајних књига...
Завичајна збирка, формирана у фебруару 1983, представља библиотеку у библиотеци, а као део националног културноисторијског и научног наслеђа, незаобилазан је извор података за изучавање материјалне и духовне културе завичаја служи неговању и популарисању завичајних вредности. За ову збирку Библиотека прикупља све врсте библиотечко-информационе грађе – грађе која се односи на завичај без обзира на место њеног настанка, грађе чији аутори пореклом или стваралаштвом припадају завичају и грађе која је објављена на подручју завичаја.
Завичајна збирка садржи књиге (око 1.500 наслова објављених од 1898. до данас; 50% књижевност и 50% стручна литература), периодику (око 100 наслова од 1866. до данас), рукописе (монографија Књажевац и књажевачко подручје, хронике 70 села књажевачке општине…) и некњижну грађу (плакати, позивнице, фотографије, аудио и видео грађа...). Дигиталну завичајну збирку Библиотека формира од 2009. Чине је дигиталне копије око 90% фонда књига и неколико колекција новина и часописа, рукописне и некњижне грађе Завичајне збирке и екстерних извора. (http://digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org/)
Књажевачка библиотека поуздан је сарадник истраживачима различитих струка. Циљ сарадње са научним институцијама и појединцима је подстицање научноистраживачког рада, стручног и научног тумачења, промовисање културних и других вредности завичаја, јачање компетенција Библиотеке у пословима издавачке делатности, реализације различитих културних активности и пројеката. (http://www.biblio-knjazevac.org/naucnoistrazivacki-projekti)
Са мисијом да се истражи, за будућност сачува и распространи шаролико богатство завичаја и његовог културног наслеђа, Библиотека се од 2008, као редовном програмском активношћу, бави издавачком делатношћу. На том је послу до 2020. окупила тим сарадника различитих професија, објавила више од 120 завичајних публикација у 7 едиција – Времеплов вароши, Казивања, Завештање, Трагови, Записи о завичају, Књажевачки крајем и Разговори. ((http://www.biblio-knjazevac.org/izdavastvo)


Народна библиотека "Његош", Књажевац
Бранка Радичевића 1, 19350 Књажевац
Тел. 019 733 157
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
www.biblio-knjazevac.org
Контакт особа: Владана Стојадиновић, директор

logo.png
ОПШТИНА КЊАЖЕВАЦ
Милоша Обилића 1, Књажевац 19350, Србија
+381 (19) 732 730, 733 119
soknjazevac@mts.rs
© Општина Књажевац {2021}

Search